Suara bangsa di tanah ibu

Kalau kita singkap kembali sejarah kaum kaum Melayu Champa yang terada di Chaudoc (Vietnam) kini, mereka dengan kaum kaum Cham yang terada di Pangdurangga (Thuan hai-Vietnam) ialah satu keluarga sebab mereka juaga terasal di pangdurangga.Dalam zaman kejatuhan negara , orang orang Cham telah lari dan pindah ke tampat lain untuk menyelamatkan diri dan cari kesampatan baru. Salah satu kumpulan itu telah terpindah ke kamboja dan dalam kumpulan itu berbahagian lagi jadi kumpulan yang kecil pindah ke selatan Vietnam (Chaudoc dan Tayninh).

Kini kita bisa terdapat jumpa mesyarakat orang orang Cham di selatan Vietnam. Dan tampat yang paling ramai ialah Chaudoc( An giang province).Mereka sedang punya budaya yang sangat istimewa dan ada yang berbeza dengan keluarga mereka terada di Pandurangga.
Orang Cham dulu beragama Hindu.Budaya agama Hindu telah bergeras dan jadi tiang dalam budaya bangsa orang Cham. Sampai abab X, Islam juga masuk Champa. Tetapi dengan asbab kuat dalam agama Hindu orang orang Cham beragama Islam juga mengikut adat adat dalam agama Hindu. Mereka tidak sengaja tahu telah memmasuk pakaan haram dalam hukum Islam dan terjadi agama baru di panggil agama Bini.
Kaum Cham di Chaudoc dulu juga beragama Bini ( Islam sasat).Tetapi dalam kekaitan dengan orang Islam di Malaysia, Indonesia,India….mereka telah memasuk Islam kembali, menghapuskan adat adat yang syirik dan berusaha ketumbuhan adat adat yang suci.
Seperti dalam masjelis berkahwin. Kaum Cham di Chaudoc tidak seperti kaum Cham di Pandurangga, perampuan tidak pergi masuk meminang orang lelaki.Tetapi pengantin lelaki terpaksa di bawak ke rumah pengantin perampuan untuk tinggal seperti keluarga.
Orang Cham Chaudocpun ada punya ariya, akiyat seperti di Pandurangga. Seumpamanya ariya Sah Pakei, ariya Kabuon muk saruh palei…
Ada lagi banyak tanda bagi kita tahu kita itu satu kelurga.Semuanya “adei saai min”. Darah kita, badan kita, bahasa kita, budaya kita hanya satu sahaja.Ialah bangsa Melayu Champa, jangan terpisah “wa hoi satian Cham”.Carilah untuk balik ke “bhumi” kita, ke tanah ibu kita yang tersayang, ke tampat terada suara nenek moyang kita “Pangdurangga paranam dalam hatai!!” Pandurangga tersayang dalam hati!!

Chia sẻ cảm nhận của bạn